Al eerder op deze blog refereerde ik aan het hoge water; 1,5-2 maanden geleden, vlak voordat ik hier kwam was er een behoorlijke overstroming geweest in het Gudbrandsdal welke zijn weg zocht naar het grootste meer in Noorwegen, het Mjosa. Huizen overstroomt, caravans meegesleurd... taferelen als ware het de Maas bij Roermond... Doordat het regelmatig blijft regenen, blijft er veel water uit de bergen komen en het water, ook van de Begna waaraan mijn huis ligt(zij het een 20-tal meters daarboven, dus voor mij geen probleem) en waaraan dit dal(Begnadalen) haar naam ontleent.
Het viel me wederom op, toen ik maandag vanuit Fagernes naar huis reed; de rivier is weer gestegen! Je kunt ook zien dat de wateroverlast op de weilanden groter wordt(foto), waarbij de op de achtergrond liggende camping overigens(al lijkt het tegendeel waar) voorlopig nog droge voeten zal houden.
Het is ook niet verwonderlijk, als je ziet hoeveel verschilende stroopjes, stroomversnellingen, watervalletjes en watervallen de rivieren voeden. Verschillende watervallen heb ik in de afgelopen jaren geheel niet waargenomen, en nu bruist groot en klein van de bergen(midden boven op de foto zie je ook nog een kleinere waterval). Dus dat het water stijgt, ondanks de over het algemeen goede Noorse waterhuishouding, is niet verrassend. Een paar blogs geleden(22 juli) nam ik als voorbeeld een waterval in het Begnadal. Ik gebruikte hier tot mijn schaamte een internetfoto voor. Deze stelt mij nu echter wel in staat om het verschil te duiden met mijn eigen foto nu:

De eigen foto is uit een wat andere positie genomen, maar laat duidelijk zien dat er veel meer water vrijkomt dan in voorgaande jaren. De rotspartij links wordt geheel opgesoupeerd door het water(foto linksboven) terwijl ook in het verdere verloop een donderend geraas waarneembaar is(rechtsonder), ondanks de stilte van de foto...
![]() |
In Hedalen is de rivier geen uitzondering op de rest, ook deze is wilder, want ook deze wordt gevoed door de enorme hoeveelheid stroompjes en watervallen. Op de berg van Fekjaertunet is dit amper merkbaar... onze huishaas trekt zich hier tenminste geen mallemoer van aan en doet zich tegoed aan zijn 'drieklaveren'-ontbijt vlak voor één van de hyttes...